Temeljem čl. 11. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 85/15 i 69/22) Istarska županija otvara i objavljuje dana 26. listopada 2023. godine

SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU

O PRIJEDLOGU ODLUKE O II. IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE
O USTROJSTVU I DJELOKRUGU UPRAVNIH TIJELA ISTARSKE ŽUPANIJE

Otvara se postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Odluke o II. izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Istarske županije 

Pozivaju se sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije i udruge, odnosno cjelokupna zainteresirana javnost da sudjeluje postupku savjetovanja o Prijedlogu Odluke o II. izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Istarske županije

  1. Savjetovanje s javnošću trajat će od 26. listopada do 26. studenoga 2023. godine, u kojem roku svi prijedlozi i primjedbe moraju biti dostavljeni na Obrascu za sudjelovanje u savjetovanju, koji se nalazi u privitku i čini sastavni dio ove objave.
  2. Obrazac za sudjelovanje mora biti popunjen sa svim traženim podacima, te dostavljen najkasnije do 26. studenog 2023. godine na e-mail: strucna.sluzba@istra-istria.hr
  3. Ova objava bit će istaknuta na službenom internetskom portalu Istarske županije www.istra-istria.hr 
  4. Po završetku savjetovanja će svi pristigli prijedlozi i mišljenja biti razmotreni, te će se sastaviti Izvješće o savjetovanju koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi, koje će biti objavljeno na web stranici Istarske županije www.istra-istria.hr najkasnije u roku od 8 dana od završetka Savjetovanja.
  5. Tekst Prijedloga Odluke o II. izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Istarske županije nalazi se u privitku i čini sastavni dio ove objave.
  6. Predmetni akt izrađene su od Upravnog odjela župana i Stručne službe Skupštine
  7. Privici:


Obrazloženje razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem Odluke

Ovom Odlukom mijenja se Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Istarske županije („Službene novine Istarske županije“ br. 26/19. i 12/23.) i to na način da se  predlaže, u čl. 6. st. 1.a) 8. i svim drugim člancima Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Istarske županije („Službene novine Istarske županije“ br. 26/19. i 12/23.) promjena naziva Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine tako da glasi: „Upravni odjel za talijansku autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade“. Promjeni naziva upravnog odjela pristupilo se iz razloga što su udruge nacionalnih manjina koje djeluju na području Istarske županije, kao i vijeća nacionalnih manjina županijske razine, na zajedničkim sastancima i koordinacijama u više navrata izražavali nezadovoljstvo nazivom Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine s obrazloženjem da pravni okvir kojim su regulirana njihova prava (Ustav Republike Hrvatske, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalne manjine u RH, Zakon o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina, Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, Zakon o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugi propisi) koristi termin nacionalna manjina, a ne etnička skupina.
Nadalje, pripadnici talijanske autohtone zajednice na području Istre, kao i Vijeće talijanske autohtone nacionalne manjine Istarske županije u više navrata ukazali na činjenicu da su pripadnici talijanske zajednice u Istri autohtoni te bi se stoga kao takvi trebali navoditi u nazivu. Od 2020.g. Upravni odjel je nadležan za mlade, te je stoga to potrebno istaknuti i u nazivu. Slijedom navedenog, predlaže se novi naziv upravnog odjela koji glasi: „Upravni odjel za talijansku autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade.
Sukladno novom nazivu Upravnog odjela, izmijenjen je čl. 15. st. 1. podstavak 7. i dodan podstavak 8. na način da su precizno nabrojani poslovi koje obavlja u samoupravnom djelokrugu.

Čl. 6. st. 7. Odluke mijenja se na način da se u Upravnom odjelu župana, pored postojećih odsjeka kao posebna ustrojstvena jedinica ustrojava Odsjek za odnose s javnošću, te je u čl. 23.  st. 1. Odluke koji propisuje nadležnosti Upravnog odjela župana, dodan novi podstavak 5. u kojem su precizirani poslovi koji će se obavljati u novoosnovanom Odsjeku. Odsjek je osnovan u cilju pravodobnog informiranja javnosti o radu predstavničkog, izvršnog i upravnih tijela Istarske županije, organiziranja javnih nastupa župana, zamjenika župana i pročelnika upravnih tijela Istarske županije i prezentacije projekata koje provodi Istarska županija i s njom povezani subjekti.