Program mjera za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama Istarske županije

Problem nedostatka zdravstvenog kadra u zdravstvu i socijalnoj skrbi gorući je problem prisutan na razini Republike Hrvatske. Istarska županija, kao osnivač 5 zdravstvenih ustanova (Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Istarskih ljekarni i Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno) te 4 doma za starije osobe u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši, aktivno se uhvatila u koštac s navedenom problematikom s ciljem njegovog ublažavanja. 

Od 1. siječnja 2024. godine osnivačka prava nad Općom bolnicom Pula vraćena su Republici Hrvatskoj. Međutim, Istarska županija mjerama sufinanciranja troškova stanovanja i financijske naknade za pojačani rad u turističkoj sezoni, obuhvatila je i Opću bolnicu Pula. 

Nakon što je lani pokrenuta Burza zdravstvenih radnika, koja se pokazala odličan primjer kvalitetnog upravljanja sustavom, te pružanja pravovremene i kvalitetne zdravstvene zaštite svim građanima, osmišljen je i novi set konkretnih mjera za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama Istarske županije (ukupno 24 mjere). 

Mjere koje se započinju primjenjivati su: 

  1. Sufinanciranje troškova stanovanja
  2. Jednokratna naknada za kupnju prvog stana ili kupnju/izgradnju kuće
    2.1. Javni poziv za dodjelu jednokratnih naknada za kupnju prvog stana ili kupnju/izgradnju kuće
  3. Financijski bonus vjernosti poslodavcu
  4. Financijski bonus dobrodošlice
  5. Financijska naknada za pojačani rad u turističkoj sezoni
  6. Kartica pogodnosti

Veselimo se Vašem dolasku!

Svi zainteresirani, mogu se javiti nadležnom Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb na zdr.soc.skrb@istra-istria.hr.